31 пікап для охорони Карпат
09.07.2021

7 липня, до Дня працівника природно-заповідної справи, вісім нацпарків та заповідників Карпатського регіону отримали 31 автомобіль типу пікап для охорони території. Автівки закуплено в рамках проєкту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні», що фінансується урядом Німеччини через Банк розвитку KfW.

Праліси та старовікові ліси, рідкісні види тварин та рослин, деякі з яких зустрічаються лише у Карпатах, унікальні природні об’єкти – це все охороняється національним та міжнародним законодавством. Проте, без фізичної охорони на місці не вдасться зберегти ці неповторні природні цінності.

«Те, що ви можете побачити в Українських Карпат – не знайдеш ніде у Європі. Це цілі долини, вкриті старовіковими буковими, ялиновими лісами і це щось дуже унікальне. Деякі з них є об’єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як Єллоустоун чи Серенгеті», розповів керівник українсько-німецького проекту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні» Міхаель Бромбахер.

Тисячі гектарів найціннішої природи України охороняють працівники служби державної охорони. Щодня вони долають кілометри, щоб патрулювати територію чи зупинити правопорушення. У ситуації пожежі, випадку браконьєрства чи інших незаконних дій – надзвичайно важлива оперативність. Без прохідного та надійного транспорту не обійтися. Саме тому, в рамках українсько-німецького проєкту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні» восьми цільовим природно-заповідним установам Карпатського регіону було передано 31 автомобіль типу пікап.

«Останній автомобіль, Ниву, ми отримали ще десять років тому. З новими автівками зможемо ефективніше реагувати на пожежі чи правопорушення. Але питання не лише у перевезенні людей. Часто потрібно взяти з собою бензопилу, лопату. І тут пікапи нам будуть дуже помічні», – зауважив Олександр Киселюк, заступник директор з наукової роботи Карпатського національного природного парку.

Під час офіційного вручення також було представлено перші комплекти уніформи для працівників служби державної охорони природно-заповідного фонду. Паралельно із заходами з підтримки матеріально-технічного забезпечення, працівників цільових установ навчають інструментарію для просторового моніторингу та звітування SMART, який дозволяє у реальному часі зберігати та синхронізувати дані патрулювання чи наукових досліджень на сервері, а також здійснювати їхній аналіз та формувати звіти.

Проєктом «Підтримка природно-заповідних територій в Україні» також здійснюються інвестиції у розроблення планів розвитку цільових установ, в покращення інфраструктури, підтримку місцевого населення, розвиток екотуризму, підсилення управління природно-заповідним фондом України тощо.

Довідка про проєкт

Проєкт «Підтримка природно-заповідних територій в Україні» реалізовується з метою збереження природних багатств України. Він впроваджується в рамках Німецького Фінансового Співробітництва (ФК) і фінансується німецьким Міністерством економічного співробітництва та розвитку (BMZ) через Кредитну Установу для Відбудови KfW у розмірі 14 млн. євро грантових коштів.
Проєкт впроваджується міжнародним консорціумом у складі AHT GROUP AG (керівництво), Дунайсько-Карпатської програми WWF International та Франкфуртського зоологічного товариства. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України несе відповідальність за загальну реалізацію проєкту.
Цільові території проєкту: Карпатський національний природний парку (НПП), Верховинський НПП, Вижницький НПП, Яворівський НПП, Ужанський НПП, НПП «Синевир», природний заповідник «Горгани» та Карпатський біосферний заповідник.

Ваше повідомлення відправлено. Повідомлення не відправлено.
Спробуйте ще раз.