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Question Answer 

General 

Regarding the document “Eligibility and 

Qualification”: 

At the very beginning of the document there 

are two lines “Name of Consultant” and 

“Name of JV Member” - what to write there in 

case of a PEs’ consortium. The names and 

profiles of PEs are given below, their 

consortium does not have a name, it's just FOP 

1 + FOP 2 + FOP 3. Is it possible not to write 

(fill in) these lines? 

In the header of the document “Eligibility and 

Qualification” – “Name of Consultant” – 

please specify the name of the main participant 

(leading partner), in the line “Name of the JV 

Member” – please specify the other members 

of a consortium. 

Regarding “Financial Proposal Submission 

Form” – paragraph 2: 

“Our attached Financial Proposal is for the 

amount of Euro (EUR) XXX, [Insert 

“excluding” as standard or “including”] of all 

indirect local taxes in accordance with Clause 

25.1 in the Data Sheet. The estimated amount 

of local indirect taxes is EUR [Insert amount 

in words and figures] which shall be confirmed 

or adjusted, if needed, during negotiations”. 

It is not entirely clear which option to choose 

here – should we include or exclude indirect 

local taxes and how to calculate their amount 

(if necessary)? 

There is a link to “Clause 25.1 Data Sheet”. 

There you will see “not applicable”.  So, you 

do not indicate any taxes (direct or indirect) 

and do not allocate them separately. You 

submit the final price without VAT. “The 

estimated amount of local indirect taxes is 

EUR [Insert amount in words and figures] 

which shall be confirmed or adjusted, if 

needed, during negotiations – EURO 0”. 

Regarding “TECH-3 Comments and 

Suggestions”: 

In the Block В “On Counterpart Staff and 

Facilities” key provisions are already given. 

Do we have to supplement (comment) them, 

for example, regarding the availability of the 

working space or is this text enough? 

Please add/describe how these provisions will 

look like in your work. 

 


